Hemmeligheten bak god lyd

God musikk er ingenting uten god lyd. Dette er noe man først oppdager når man hører musikk fra kvalitetshøyttalere for første gang. Elsker man musikk så kan det lønne seg å investere i et skikkelig anlegg. Det spiller ingen rolle om man hører på jazz, hip-hop, metall eller pop, god lyd har mange nyanser som kun fremkommer hvis lydanlegget er i god kvalitet.

 

Tips til hvordan du kan finne den perfekte lyden

Lyd er selvfølgelig en individuell opplevelse, så det kan være vanskelig å vite 100% hva god lyd innebærer. Det en person synes lyder helt perfekt, kan høres dårlig ut for en annen, men det finnes forskjellige måter å gå fram på hvis man vil finne den perfekte lyden.

 

  • Skift en ting av gangen

Dette tipset gjelder både hvis du skal skifte ut en forsterker eller høyttaler, og hvis du skal endre bass nivået eller balansen. Det nytter ikke å gjøre en masse endringer på én og samme tid. Synes man lydbildet mangler bass, så gjør små endringer på knappene før man skifter ut en forsterker eller en høyttaler.

 

  • Tenk på omgivelsene

Skal lyden komme skikkelig frem så nytter det ikke at høyttalerne er gjemt bak sofaen eller står bak noen bøker på en bokhylle. Lydbølgene bør ha minst mulig motstand, og derfor må de komme opp og frem i lokalet. Istedenfor at de står i stuen, så kan det være bedre å ha anlegget for eksempel på et forholdsvis tomt rom.

 

  • Prøv utstyret før eventuelt kjøp

Det kan være skremmende å kjøpe hi-fi-utstyr uten å vite hvordan det lyder i samspill med resten av anlegget. Derfor kan det være smart og prøve det først, enten i butikken eller hjemme. Hos for eksempel HiFi-Freaks får man muligheten til å prøve anlegget hjemme før man kjøper det. På denne måten er det lett og unngå bomkjøp.